Resepi kek red velvet:
Bahan A:
240 ml susu cair
2 sudu teh cuka
4 sudu teh pewarna merah (tapi saya gunakan 2 sahaja, takut nak guna banyak-banyak)
Bahan B:
250 gram tepung naik sendiri (jika tiada, 250 gram tepung gandum + 1 sudu teh baking powder)
1/2 sudu teh garam
2 sudu besar serbuk koko
Bahan C:
2 sudu teh cuka
1 sudu teh soda bikarbonat
Bahan D:
150 gram mentega *
280 gram gula castor *
1 sudu teh esen vanilla *
3 biji telur gred C
Cara-cara:
1. satukan semua bahan A, ketepikan. jangan kacau, campur kemudian biarkan.
2. satukan semua bahan B, kemudian ayak dan ketepikan.
3. campur kesemua bahan D yang bertanda (*), pukul sehingga kembang.
4. masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga kembang.
5. masukkan bahan B ke dalam bancuhan kemudian selang selikan dengan bahan A. pukul sehingga sebati kesemua bahan.
6. di dalam mangkuk yang lain, satukan bahan C dan tunggu sehingga bunyi berdesing hilang. masukkan bahan C ke dalam bancuhan kemudian pukul sehingga sebati.
7. bakar di dalam suhu 160C menggunakan api atas bawah dalam 20 minit atau sehingga masak. sejukkan kek.
No comments:
Post a Comment